Skoči na vsebino

MLINCI BREZ GLUTENA IN BREZ JAJC

  • od

Jesen nam ponuja bogastvo plodov, sadja in zelenjave, med drugim tudi grozdje, jabolka in rdeče zelje. In kaj je obvezno na jedilniku z rdečim zeljem? Mlinci.

To je klasika, ki jo imamo radi čisto vsi, vsejedci, vegetarijanci, vegani. Tudi tistim, ki so na dieti brez glutena in ne smejo uživati jajc, se mlincem ni potrebno odreči.

Mi smo pripravili klasiko domače kuhinje na nekoliko drugačen način. Preberite do konca in zagotovo boste tudi vi dobili kakšno idejo!

Za 2 mlinca premera 23 cm, potrebujemo:

170 g moke brez glutena Mantler,

0,5 dcl olja,

1 dcl mlačne vode,

ščepec soli.

Dobro zmešamo vse sestavine (mi smo jih kar z roko) in pustimo testo nekaj minut stati, da se sestavine povežejo.

Pripravimo valjar in površino, na kateri bomo razvaljali testo. Najlažje ga razvaljamo med dvema papirjema za peko. Testo razdelimo na dva dela in ju razvaljamo v dva tanka kroga, ki ni nujno, da sta pravilne oblike.

Mlince lahko pečemo v pečici ali pa v ponvi.  Če pečemo mlince v ponvi, lahko uporabimo isti papir za valjanje obeh mlincev, torej najprej zvaljamo enega in šele nato drugega. Uporabimo ponev za peko palačink in jo dobro segrejemo. Zgornjo plast papirja odstranimo s testa in le-to zvrnemo v ponev. Nato odstranimo še drugo plast papirja.

Mlince pečemo po obeh straneh, dokler ne dobijo rahlo rjavo barvo. Uporabimo jih lahko takoj, ali pa jih spečemo nekoliko več in jih shranimo za kasneje.

Pripravimo jih tako kot mlince z glutenom, in sicer jih natrgamo ter prelijemo z osoljenim kropom. V vodi jih pustimo toliko časa, da se zmehčajo, oziroma da so takšne trdote, kot nam ustreza, ter jih odcedimo.

Poljubno jih zabelimo in ponudimo z rdečim zeljem z jabolki, kar je najpogosteje na naših mizam, serviramo jih s poljubnimi omakami ali pa pripravimo sladico.

Mi smo jih zabelili s česnom in peteršiljem ter pokapljali s hladno stiskanim lanenim oljem Grapoila ter ponudili z omako iz sezonske zelenjave.

Obožujemo sladko varianto, ki jo lahko hitro pripravimo tudi med tednom.

Mlince zabelimo z metimi orehi, posujemo s pestjo narezanih in rahlo prepraženih orehov ter pokapljamo s hladno stiskanim orehovim oljem Grapoila. Vse skupaj nekoliko prepražimo v vroči ponvi in zraven postrežemo jabolčno čežano s cimetom ali pa s kompotom. Po želji dodamo tudi kakšno rozino ali pa namesto orehov uporabimo lešnike in hladno stiskano lešnikovo olje Grapoila.

Nasvet: Specite nekaj več mlincev, saj jih boste zagotovo nekaj pojedli kot prigrizek, saj so hrustljavi kot tortilje zelo privlačni in roke same segajo po njih!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja