Skoči na vsebino

NJOKI IZ SONČNIČNE MOKE, brez glutena, brez jajc, brez krompirja, brez mleka

  • od

VEGANSKI NJOKI ali SVALJKI BREZ GLUTENA, BREZ JAJC, BREZ KROMPIRJA, BREZ MLEKA in BREZ LAKTOZE

Sončnična semena so zame kot magnet. Že zjutraj jih dodam k ovsenim kosmičem, popoldne jih vzamem v pest in zobljem sama semena. Enako je z razmaščeno sončnično moko. Pri pripravi kruha dodam še žlico sončnične moke, čeprav le-te ni v receptu. Sončnična moka vsebuje dragocene minerale, ne vsebuje glutena, vsebnost ogljikovih hidratov je izredno nizka, vsebnost sladkorja zanemarljiva, visoka je vsebnost beljakovin in vlaknin ter magnezija, cinka, selena, mangana, bakra in železa.

Lanena moka je bogata z vlakninami, beljakovinami in minerali. Izboljša delovanje črevesja, kar prispeva k čiščenju telesa, zmanjša neprijetne simptome menopavze, zmanjša nastajanje želodčne kisline in igra pomembno vlogo pri preprečevanju avtoimunskih bolezni, zato jo večkrat uporabim namesto jajc.

Soja je bogata s hranili, ki so tudi sicer značilna za večino stročnic – to so vlaknine, minerali kalij, cink, magnezij, mangan, fosfor in železo ter vitamini B kompleksa, vitamin K in folati.

Povezati vse naštete sestavine v njoke ni težko, saj je priprava enostavna. Za pripravo njokov potrebujemo sledeče sestavine:

1 skodelico (cca. 2,5 dcl) razmaščene sončnične moke Grapoila,

1 žličko soli,

1 žličko kurkume (neobvezno),

1 žličko zdrobljenega timijana (neobvezno),

približno 2 dcl tople vode,

1 žlico razmaščene lanene moke Grapoila,

5 žlic brezglutenske moke (mešanica iz koruznega škroba in sojine moke) Mantler.

Razmaščeni sončnični moki Grapoila dodamo čajno žličko soli in začimbe (kurkumo, timijan, lahko tudi peteršilj ipd.), 1 žlico razmaščene lanene moke Grapoila ter vse premešamo. Dodamo približno 2 dcl tople vode in zmešamo, da nastane kepa. Za vsak slučaj uporabimo najprej nekaj manj vode in jo po potrebi dodamo naknadno. Testu dodamo 5 žlic univerzalne mešanice moke brez glutena Mantler in z rokami dobro premesimo. Priporočljivo je, da testo počiva vsaj 15 minut v hladilniku. Medtem pripravimo površino, na kateri bomo oblikovali njoke. Če nismo italijanski kuharski mojstri in nimamo deščice z utori,  pomokamo desko, testo razdelimo na polovico ali pa na tri dele, naredimo »kačico«, jo sploščimo in razrežemo na poljubno dolge njoke ali pa oblikujemo svaljke.

Skuhamo jih v rahlo osoljeni vodi, in sicer jih položimo v lonec, ko voda zavre. Zmanjšamo temperaturo in jih kuhamo približno 10 minut, oziroma poskusimo, če so kuhani.

Zaradi lepe zelenkaste barve bodo tudi estetsko obogatili vaš krožnih. Njihov nevtralen okus pa se poda k raznovrstnim zelenjavnim ali mesnim omakam. Njoke lahko naredimo tudi vnaprej, jih zamrznemo in skuhamo, ko imamo poln urnik, ki nam ne dopušča dolge priprave jedi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja