SOČNA LIMONINA PITA TORTA BREZ GLUTENA LCHF KETO
Skoči na vsebino

SOČNA LIMONINA PITA BREZ GLUTENA

  • od

Pito poznamo po krhkem testu, ki sega ob robu pekača do vrha, na sredini pa je napolnjena z nadevom. Najbolj pogosta je jabolčna pita, sledi ji skutina pita, mi smo se pa odločili, da naredimo limonino pito iz mandljeve moke in z nekoliko več jajc, ki spominja kar na limonino torto. Sladica je brez glutena, LCHF/KETO, lahko jo naredimo tudi brez mleka. Izdelavo smo nekoliko poenostavili, hkrati pa pridobili na sočnosti sladice. Ponujamo vam tudi nasvet, kako sladico še bolj poenostaviti in prilagoditi okus glede na razpoložljive sestavine ter vaše želje. Pito smo spekli kar v tortnem modelu premera 25 cm. Namesto sladkorja smo uporabili eritritol. Če ste sladkosnedi in sladkor ni na seznamu prepovedanih živil, lahko nadomestite eritritol z enako količino sladkorja.

Za testo potrebujemo:

3 jajca,

6 žlic eritritola,

1 dcl mleka (lahko sojino, kokosovo),

0,5 žličke soli,

150 g masla (na sobni temperaturi, lahko kokosovo maslo),

200 g  mandljeve moke brez glutena Grapoila

2 žlički pecilnega praška.

Za kremo smo tokrat izbrali limonino kremo iz kuharskega šova MasterChef Slovenija, s tem da smo izdelavo prilagodili, oziroma poenostavili.

Za kremo potrebujemo:

2 rumenjaka,

3 žlice eritritola,

250 g mascarponeja,

350 g kisle smetane,

sok 1 velike limone.

Preostala 2 beljaka uporabimo za »meringo«, za katero potrebujemo še 2 žlici eritritola, ne potrebujemo pa niti termometra niti vrečke za krašenje.

Vklopimo ventilatorsko pečico na 160°C.

Z mešalnikom zmešamo jajca, eritritol, mleko, sol in maslo, dodamo mandljevo moko ter pecilni prašek. Pripravimo papir za peko v velikosti pekača, in sicer tako da lahko robove zavihamo po obroču pekača. Pod papir nastavimo spodnji del pekača, ki ga imamo za mero. Na papir položimo testo, ki ga poravnamo po celem pekaču. Le- to lahko naredimo z rokami, lopatico ali pa preprosto na testo položimo še drug kos papirja za peko in zvaljamo z valjarjem.

Papir obrnemo navznoter in dodamo obroč pekača ter pekač s testom postavimo v pečico, kjer se peče 15 minut na 160°C.

Pripravimo kremo, in sicer z metlico dobro zmešamo rumenjaka, eritritol in mascarpone, na koncu na hitro umešamo še kislo smetano in limonin sok ter prelijemo na skoraj pečeno testo.

Pečemo še nadaljnih 15-20 minut na 180°C.

Iz preostalih beljakov naredimo sneg, ki mu dodamo 2 žlici eritritola. S snegom premažemo limonino kremo in z vilicamo rahlo narišemo vijuge, oziroma željene oblike.

Vrnemo v pečico, vklopimo zgornje grelo in sladico pustimo v pečici še približno 15 minut. Pečice imajo različne zmogljivosti, zato sladico opazujemo in jo vzamemo iz pečice, ko beljaki rahlo porjavijo.

Pito pustimo na sobni temperaturi, da se ohladi, nato jo prestavimo v hladilnik, saj je dobro ohlajena najboljša.

 

 

Kadar nismo pri volji za pripravo kreme ali se nam mudi, lahko spečemo samo testo.

Po želji lahko naredimo sneg iz enega ali dveh beljakov in eritritola ter ga namažemo na testo po 15. minutah peke in vse skupaj pečemo nadaljnih 15 minut.

Izdelavo še bolj poenostavimo, če okrasimo testo z narezanimi mandlji še preden ga položimo v pečico. Pazimo, da testa ne pečemo predolgo, da ga ne izsušimo. Če je pečeno, preverimo z zobotrebcem, na katerem ne sme biti ostankov testa.

 

Pečeno testo lahko premažemo s poljubno kremo ali pa ga prerežemo na dve tanki polovici in vmes namažemo s kremo, npr. smetano z limono, z jagodami, malinami, skratka s sadjem, ki ga imamo pri roki ali pa ga imamo najraje.

Sladico lahko poljubno dekoriramo tudi šele ob serviranju, in sicer ji dodamo kepico sladoleda, smetane z umešanim sadjem ali sokom po lastnem izboru, ali pa preprosto dodamo nekaj kokosove kreme, ki ji primešamo sok limone in si na ta način osvežimo okus.

Uživajte v ustvarjanju po vašem okusu in dober tek!

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SOČNA LIMONINA PITA TORTA BREZ GLUTENA LCHF KETO