Skoči na vsebino

POLNOZRNAT KRUH IZ OVSENIH KOSMIČEV BREZ GLUTENA

  • od

Razni recepti za norveški kruh, ki jih najdete na internetu, so nas vzpodbudili, da tudi mi poskusimo in naredimo našo različico. Kruh je res super, saj ne zahteva veliko dela, ne vsebuje kvasa, sladkorja in mleka ter je odličen za izboljšanje prebave. Okus je odličen, podoben glutenskem kruhu s semeni. Za pripravo potrebujete zraven žlice še merilni lonček ali pa kozarec, s katerim »stehtate« sestavine in mlinček ali terilnik, s katerim zmeljete ali zdrobite lanena semena.

Testo mora stati približno 12 ur, zato predlagamo, da ga pripravite zvečer in spečete zjutraj.

Za približno 550 gramski kruh potrebujemo sledeče sestavine:

3,75 dcl  ovsenih kosmičev brez glutena Avena GoFit

2 dcl  lanenih semen,

3 žlice grobo mletih ali zdrobljenih lanenih semen,

3 žlice sezamovih semen,

1 dcl sončničnih semen,

1 dcl bučnih semen,

2 žlici indijskega tropotca,

1 žličko soli,

3 žlico olja,

4,5-5 dcl vode.

Suhe sestavine (ovsene kosmiče,  semena, sol) zmešamo z žlico, dodamo olje in 4,5 dcl vode ter vse dobro premešamo, da nastane homogena masa, ki je mogoče malo premokra, vendar jo lahko z roko oblikujemo v »kroglo«. Po potrebi dodamo še do 0,5 dcl vode.

Posodo pokrijemo s folijo ali plastično vrečko in jo položimo v hladilnik za približno 12 ur. Optimalno je, da testo pripravimo zvečer in stoji v hladilniku čez noč.

Po 12. urah počitka vzamemo testo iz hladilnika in ga oblikujemo v štruco (testo je trše, kot je bilo pred 12. urami, sestavine so dobro povezane), ki jo damo v namaščen ali s papirjem za peko obložen pekač. Pečico nastavimo na  180° C  (ventilacijska pečica) in počakamo, da se le-ta segreje. V ogreto pečico položimo pekač in pečemo približno 70 minut.

Kruh se že malo ohlajen lepo reže in ostane svež še nekaj dni.

Dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja