Sezamova semena so majhna, rjava ali bela, in imajo značilen oreškast okus. Poleg tega, da so sezamova semena okusna, so tudi izjemno zdrava. Bogata so z beljakovinami, vlakninami, zdravimi maščobami, vitamini in minerali, kot so kalcij, železo, magnezij, cink in vitamin E. Razmaščena sezamova moka vsebuje na 100 g celo več kot 55 g beljakovin in je bogat vir beljakovin predvsem za vse, ki ne uživajo mesa ali imajo povečane potrebe po beljakovinah (vegane, vegetarijance, bolnike, športnike). V mnogih kulturah po svetu se sezamova semena uporabljajo tudi v tradicionalni medicini zaradi svojih različnih zdravilnih lastnosti.
Z vami delimo recept za preproste veganske sezamove piškote,brez glutena, brez dodanega sladkorja, brez oreščkov, s katerimi lahko nadomestimo tudi kruh in jih za zajtrk obogatimo na primer z marmelado.
Za sezamove piškote potrebujemo samo 3 sestavine, in sicer:
2 srednje veliki banani,
10 žlic razmaščene sezamove moke brez glutena Grapoila,
5 žlic sezamovih semen brez glutena Grapoila.
Za okus lahko dodamo po želji dodamo 1 žličko jabolčnega ali pomarančnega soka.
Banani zmiksamo ali zmečkamo z vilico. Dodamo razmaščeno sezamovo moko in sezamova semena, po želji žličko soka.Vse skupaj zmešamo v maso, ki je primerna za valjanje, torej lahko količino moke prilagodimo glede na velikost banan.
Piškote oblikujemo kar z rokami ali pa maso razvaljamo in izrežemo poljubno velike oblike z modelčki.
Piškote pečemo na 180° C 25 do 30 minut, oziroma dokler ne porjavijo (dolžina peke je odvisna od velikosti piškotov).
Dober tek!