Priprava pekovskega peciva, to je kruhkov, štručk ali žemljic brez kvasa, je praktična, saj so pripravljene na en, dva, tri 🙂
Za 5 kosov 80 g temnih, polnozrnatih štručk potrebujemo:
150 g temne mešanice brez glutena Mantler,
50 g polnozrnatih ovsenih kosmičev brez glutena Avena GoFit,
1 čajno žličko soli,
1 žlico vinskega kamna (pecilnega praška),
50 g različnih semen (lanena brez glutena, sezamova brez glutena, sončnična,…),
2 žlici olja,
1 žlička jabolčnega kisa,
2,5 dcl mineralne vode,
moka za pomokanje rok ali površine za izdelavo kruhkov.
Pečico nastavimo na 225° C.
V posodi zmešamo vse sestavine, s tem da najprej z žlico premešamo suhe sestavine in jim nato dodajamo mokre sestavine. Vse skupaj dobro zmešamo z žlico ali pa z mešalnikom.
Izberemo pekač, ki ga imamo možnost pokriti, ga namastimo ali pa nanj položimo papir za peko.
Maso razdelimo na 5 približno enakih delov, pomokamo si roke in z njimi oblikujemo poljubne kruhke ali žemljice, ter jih položimo v pekač.
Pekač damo v ogreto pečico in ga pokrijemo ter pečemo na temperaturi 225° C približno 15 minut, nato znižamo temperaturo na 200° C. Pokrito pečemo še približno 10 minut in potem še 5 minut brez pokrova.
Ko so kruhki pečeni, vzamemo pekač iz pečice in kruhke pokrijemo z vlažno krpo, da se lepo omehčajo.
Pa ne pojejte vseh še toplih!