Skoči na vsebino

VEGANSKA POGAČA IZ GRAHOVE MOKE BREZ GLUTENA

  • od

Grahova moka je naravno brez glutena, v primerjavi z žitnimi mokami ima višjo vsebnost beljakovin in prehranskih vlaknin. Grahova moka se tradicionalno uporablja za pripravo juh, danes pa se vse pogosteje uporablja za pripravo veganske in dietetične hrane. Odlična je tudi za pripravo njokov, kruha, palačink, omak, mi pa z vami delimo recept za pripravo pogače iz ekološko pridelane grahove moke brez glutena z dodatkom zelenjave.

Pogača je hitro pripravljena, se je pa potrebno organizirati in pravočasno sprejeti odločitev, da jo bomo pekli, saj mora masa počivati približno 12 ur ali več. Najbolj praktično je torej, da jo zvečer zmešamo in jo spečemo naslednje jutro, oziroma naslednji dan.

 V Italiji so tovrstne pogače znane pod imeni farinata in socca ter so tradicionalno pripravljene iz čičerikine moke.

Za pekač premera 26 cm potrebujemo:

150 g bio grahove moke brez glutena,

5 dcl mrzle vode,

ščepec soli,

ščepec popra,

1 dcl olja,

1 čebulo,

skodelico (2 dcl) drobno narezanega korenčka,

skodelico (2 dcl) drobno narezanih bučk (po želji, lahko dodamo zelenjavo po želji).

V posodi z metlico dobro zmešamo grahovo moko in vodo, pokrijemo in pustimo počivati na sobni temperaturi vsaj približno 12 ur.

V ponvi na olju prepražimo drobno narezano čebulo, korenček in bučke, da rahlo porjavi. Po želji lahko dodamo še drugo zelenjavo, kot na primer papriko, jajčevce, zelje.

Po približno 12. urah ali več  nastavimo pečico na 200° C, da se segreje dokler pripravimo maso. Pekač namažemo z oljem in ga damo v pečico, da se segreje.

Mešanici grahove moke in vode dodamo prepraženo zelenjavo z oljem ter posolimo in popramo. Vse skupaj dobro premešamo in vlijemo v pekač, ko je temperatura v pečici vsaj 100° C. Pečemo približno 25 minut.

Pogačo lahko dodatno posolimo, potrosimo z zelišči, kot na primer z meto, timijanom ali pa jo obložimo z zelenjavo. Grahova pogača brez glutena je dobra topla kot tudi hladna. Vedno prija s skodelico hladnega jogurta ali rastlinskega napitka in je primerna tako za zajtrk, malico ali večerjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja