Temna mešanica za kruh Mantler je brez glutena in pripravna za izdelavo prazničnega sadnega kruha brez glutena z orehi. Za spremembo smo naredili kruhke, ki so primerni tudi za vse, ki ne smejo uživati kvasa, prav tako nismo uporabili mlečnih izdelkov, kot tudi ne jajc. Pri izdelavi si pomagamo z modelčki in razveselimo otroke, ki lahko pri izdelavi kruhkov sodelujejo.
Potrebujemo:
510 g temne brezglutenske mešanice za kruh Mantler,
40 g chia semen,
1 žlico razmaščene lanene moke Grapoila,
4,5 dcl rastlinskega napitka (sojin, mandljev, po želji mleko),
90 g margarine ali olja (npr. kokosovo olje, po želji maslo),
1 čajna žlička soli,
1 zavoj (12g) vinskega kamna (ali pecilni prašek),
1,5 dcl in 3 žlice vode,
100 g narezanih orehov,
200 g rozin, brusnic in/ ali drugega suhega sadja.
Posebej zmešamo 40 g chia semen in 1,5 dcl vode ter pustimo, da semena nabreknejo.
1 žlico razmaščene lanene moke Grapoila, zmešamo s tremi velikimi žlicami vode.
Z mešalnikom omesimo testo iz 500 g temne brezglutenske mešanice za kruh Mantler, ki smo ji primešali vinski kamen, sol, margarino, ki jo zmehčamo, rastlinski napitek ter na koncu dodamo namočena chia semena in laneno moko.
Na koncu primešamo še narezane orehe in suho sadje po izbiri (večje kose narežemo na koščke).
Dodatno moko imamo za pomokati posodo, prt ali papir za valjanje.
Testo pustimo stati približno 20 min v hladilniku, nato ga po delih razvaljamo (če delamo počasneje in je v prostoru toplo, postavimo preostalo testo med izdelavo kruhkov nazaj v hladilnik). Če izdelujemo oblike z modelčki, le-te namočimo v olje in izrežemo željene oblike ali pa jih oblikujemo kar z rokami ter damo na papir za peko, s katerim obložimo pekač. Testo namažemo z oljem in dodatno okrasimo z orehi (malo potisnemo v testo).
Pečemo 20-30 min v pečici ogreti na 200° C. Čas peke je odvisen od velikosti kruhkov.