Skoči na vsebino

Ameriške palačinke iz mandljeve moke brez sladkorja in brez glutena, lchf/keto

  • od

Palačinke imamo vsi radi, posebej še otroci. Radi jih imamo za zajtrk, kot sladico za kosilo ali za večerjo. Za vas smo pripravili recept za palačinke brez sladkorja, z visoko vsebnostjo beljakovin in prehranskih vlaknin. Takšne palačinke so zdrava izbira, ki nas nasiti za dlje časa. Ker ne vsebujejo belega sladkorja in bele moke, nam ne bodo na hitro dvignile sladkorja v krvi, tako da jih lahko otrokom brez slabe vesti namažemo tudi s sladkim namazom. Če se belemu sladkorju izogibamo, lahko izberemo zdrave namaze iz ekološke pridelave, sladkane s stevijo ali z ekološko pridelanim surovim sladkorjem iz sladkornega trsa, kot na primer namaz Batela, namaz iz butternut bučke ali jagodna marmelada s stevijo.

Za približno 8 palačink (odvisno od velikosti) potrebujemo:

150 g mandljeve moke,

1 žličko pecilnega praška,

2 jajci,

1 dcl mleka,

1 dcl olja (kokosovo raztopljeno ali drugo),

vanilijo (po želji),

2 žlici eritritola ali datljeve paste iz 4 datljev in 4 žlic vode  (po želji),

maščobo za peko.

Posebej zmešamo mokre sestavine, torej jajca, mleko, olje, datljevo pasto, če se odločili, da bodo slajše in bogate z vlakninami. Posebej zmešamo suhe sestavine, torej mandljevo moko in pecilni prašek.  Mokre sestavine vlijemo v suhe in vse skupaj dobro zmešamo. Testo je gosto,  podobno gostemu biskvitemu testu.

Pečemo majhne palačinke, premera približno 9 cm, debeline približno 5mm , približno  2 minuti na vsaki strani. Pomagamo si lahko z zajemalko 0,5 dcl, s katero zajamemo testo. Iz zajemalke v ponev ga damo z vlažno žlico, s katero testo tudi potlačimo in poravnamo. Palačinke obračamo z lopatico. Ne varčujmo z maščobo. Temperaturo nekoliko znižamo (npr. iz 9 na 6).

Serviramo jih z javorjevim sirupom, jagodičevjem ali pa namažemo z ekološko pridelano jagodno marmelado s stevijo, Batelo ali drugimi namazi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja