Skoči na vsebino

BRESKOVA TORTA BREZ GLUTENA, BREZ MLEKA, BREZ JAJC

  • od

Naj bo poletje ali zima, vedno so priložnosti, ko je torta ali pa praznično pecivo nuja.

Da ne boste preveč razmišljali, smo sestavili recept z vegansko mascarpone kremo, veganskimi piškoti brez glutena in brez sladkorja Glulu´s Free From ter rastlinsko smetano. Pomembna sestavina so breskve, ki tortici dodajo svežino, uporabite pa lahko tudi drugo sadje. Recept je enostaven, saj peka ni potrebna. Potrebujemo multipraktik ali podoben mlinček, primerno skledo in žlico, model za torto. Torto bomo lažje in lepše razrezali, če bomo imeli tortni model, ki mu lahko odstranimo obroč, sploh če nismo preveč vešči.   

Torta je primerna tudi za vse, ki ne uživajo glutena, mleka in jajc, kot tudi za tiste, ki pazijo na vnos sladkorja.

Sestavine, ki zadostujejo za tortico velikosti 15 cm x 10 cm x 6 cm, so sledeče:

150 g indijskih oreščkov,

0,2 dcl mandljevega mleka,

4 datlji (oz. po okusu),

200 g veganskih čokoladnih keksov brez glutena in brez sladkorja

1 dcl kave (ali breskovega soka),

4 breskve (sveže ali kuhane),

1 žlička cimeta,

200 g rastlinske sladke smetane,

3 dcl vode.

Za torto premera 25 cm potrebujemo dvojno količino navedenih sestavin.

Indijske oreščke namočimo, tako da so prekriti z vodo, in jih pustimo čez noč.

Datlje (izberemo takšne, ki nimajo dodanega sladkorja in so brez konzervansov) narežemo na drobno in jih namočimo v mandljevo mleko.

Naslednji dan odcedimo vodo iz indijskih oreščkov in jih damo v multipraktik, dodamo mandljevo mleko z datlji in žličko cimeta ter meljemo, dokler ne nastane veganska mascarpone krema. Dve breskvi narežemo na koščke in jih z žlico umešamo v kremo, ki jo damo v primerno posodo ter jo položimo v hladilnik.

Veganske čokoladne kekse brez glutena in brez sladkorja Glulu´s Free From zdrobimo z valjarjem, kot kaže fotografija, preden jih odpremo.

Zdrobljene kekse damo v multipraktik in dolijemo 1 dcl kave oz. po želji 1 dcl breskovega soka ter jih zmeljemo, da se masa poveže. Ni potrebno, da nastane popolnoma povezano testo. Damo ga v pekač in ga poravnamo, in sicer najlažje z rokami.

Z vegansko mascarpone kremo z breskvami premažemo testo. Trdo stepemo sladko smetano in jo razporedimo po kremi ter okrasimo še s preostalima breskvama.  Če želimo nižjo torto, jo lahko s smetano samo okrasimo.

Mascarpone kremo lahko tudi kupimo in uporabimo drugo sadje ter druge Glulu´s Free From kekse (npr. čokoladne kekse z višnjami ali pa z kekse z brusnicami). Seveda potem to ne bo breskova torta 😊.

Torta je najboljša, če vsaj kakšno uro stoji v hladilniku, da se okusi povežejo in jo lahko brez težav razrežemo in postrežemo.

Dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja