Ste tudi vi med tistimi, ki ne smejo uživati glutena in se vam že ob sami misli na cmoke pocedijo sline? Ni problema, saj lahko slastne brezglutenske cmoke naredite z ovseno moko Avena GoFit s certifikatom brez glutena.
Oves vsebuje v primerjavi z ostalimi žiti več beljakovin in vlaknin, poln je vitaminov B6, vsebuje cink, železo, magnezij in velike količine B-glukana, ki pomaga znižati holesterol in krvni sladkor. Na žalost se tega premalo zavedamo in vse prehitro posežemo po prehranskih dopolnilih in zdravilih ter ne izkoristimo bogastva, ki nam ga nudi oves.
Izdelava cmokov je preprosta, recept je primeren tudi za začetnike in ne vsebuje dodanega sladkorja.
Sestavine (za približno 6 cmokov):
10 dag certificirane polnozrnate ovsene moke brez glutena Avena GoFit
25 dag skute
1 jajce
ščepec soli
po želji 1 žlička lanene moke Grapoila (priporočeno, če niste preveč vešči).
Sestavine dobro zmešajte in postavite v hladilnik za vsaj 30 minut. Cmoke boste lažje oblikovali, če si boste roke zmočili, da se vam testo ne bo prijemalo na roke. Cmoke napolnite s sadjem, jagodnim džemom sladkanim s stevijo ali z Batelo. Batela je inovativni bio sladki namaz iz sladkega krompirja ter čokolade iz ekološke pridelave, ki ima certifikat AOECS (brez glutena) in je pomemben vir mangana.
Cmoke skuhajte v vodi, ki ste ji dodali ščepec soli. V lonec jih dajte potem, ko voda že vre. Brezglutenski ovseni cmoki z Batelo so kuhani, ko v loncu priplavajo na površje. Cmoke lahko serviramo s praženimi mandlji, lešniki, orehi, jih po želji posipamo s cimetom, kakavom, sadno čežano ali pa z drobtinami. Mi smo jih servirali z malinami in praženimi mandlji.
Dober tek!