Letos so buče posebej dobro obrodile, tako da bomo lahko z njimi bogatili naš jedilnik še daleč v zimo. Buče lahko uporabimo v juhah, sladicah, kot tudi v slanih jedeh. So zelo hranljive ter vsebujejo visoke vrednosti vitamina A in C. Zelo dobra je pita, kjer je testo narejeno iz polnozrnate ovsene moke brez glutena, nadevu iz bučk pa so dodane začimbe, ki nas ogrejejo v hladnih dneh in nam pomagajo v borbi z virusi. V primeru, da smo imeli za kosilo bučni pire, in nam je le-ta ostal, ga lahko uporabimo za nadev.
Sestavine za krhko testo:
1,5 skodelice certificirane polnozrnate ovsene moke brez glutena
0,5 žličke soli
7 žlic raztopljenega vendar hladnega kokosovega olja (lahko tudi masla)
8-10 žlic vode
1žlička jabolčnega kisa.
Po potrebi voda za oblikovanje testa.
Sestavine za nadev:
300 g pireja iz bučk (muškatna, hokaido)
2 drobno naribani jabolki
pest oz. po želji rozin
0,5 žličke soli
1 žlička cimeta
0,5 žličke mletega ali drobno naribanega ingverja
ščepec naribanega ali mletega muškatnega oreščka
ščepec mletih klinčkov
ščepec črnega popra.
Po želji lahko dodate več ali manj začimb, umešate lahko tudi 1 jajce ali/in sladko smetano, ali nekaj žlic sojinega jogurta ter posujete z oreščki po želji.
Testo dobro zamesite. Dodajte toliko vode, da bo kot nekoliko mehkejši plastelin. Testo naj počiva pokrito v hladilniku približno 30 minut. Medtem pripravite nadev, in sicer zmešajte vse navedene sestavine. Če se vam je testo preveč strdilo, ni nič hudega. Premesite ga in po potrebi dodajte mlačno vodo.
Testo lahko oblikujete z rokami in z njim obložite pekač ali pa glineno posodo ter ga postavite v pečico, ogreto na 190 °C za 10 minut. Lahko ga tudi razvaljate, najlažje na papirju za peko, sploh če vam pri delu pomagajo otroci ali pa ste se odločili, da se malo poigrate. Po 10. minutah dodate nadev in pečete še približno 40-50 minut.
Mi smo tokrat imeli več časa in smo pekli v pekaču za mafine. Iz testa smo naredili tudi srčke za dekoracijo.
Uživajte v ustvarjanju in dober tek!