Radi imamo preproste jedi, ki jih ni težko pripraviti, a jih zaradi skrivnih zdravih, brezglutenskih sestavin, ki jih dodamo, odlikuje odličen okus. Med njimi je tudi carski praženec, ki je vreden svojega imena, saj je preprosto carski 😊. In to kljub temu, da ne vsebuje jajc in mleka, torej je primeren za vse, ki se prehranjujejo vegansko.
Da pa ne bo več skrivnost, delimo z vami recept in način priprave tega hrustljavo puhastega užitka.
Za pripravo carskega praženca v ponvi premera 25 cm potrebujemo:
150 g moke Mantler,
1 žlico pecilnega praška (vinskega kamna),
1 žlico šipkove moke Grapoila,
2 žlički cimeta,
100 ml mineralne vode,
200 ml sojinega mleka,
pest rozin (oziroma po želji),
olje za peko.
Z mešalnikom zmešamo vse sestavine. V ponev vlijemo toliko olja, da prekrije dno in ga zagrejemo. Ko zacvrči, vlijemo maso v ponev in zmanjšamo temperaturo na srednjo vrednost (indukcijska plošča na 5) ter ponev pokrijemo s pokrovko. Pečemo 15 minut, da se po spodnji strani lepo rjavo zapeče. Debelo puhasto palačinko obrnemo in razrežemo na koščke ter pečemo še približno 10 minut na drugi strani.
Postrežemo še toplo.
Mi smo postregli z namazom iz butternut bučke in naribali malo črne čokolade.
Postrežete lahko tudi z Batelo ali pa sami pripravite čežano ali preliv. Če ste sladkosnedi, lahko posujete še s sladkorjem.
Dober tek!