Skoči na vsebino

DOMAČ KRUH BREZ GLUTENA

  • od

Za vse, ki ste navajeni na domač ali kupljen kvašen bel kruh in bi radi takšnega uživali tudi brez glutena, vendar nimate časa za zamudno gnetenje, čakanje in se vam vsi recepti zdijo prezapleteni,  je rešitev ta recept. Čakanju se sicer ne izognete, ga pa ob pravi organizaciji prespite 😊 in zjutraj spečete svež kruh.

Za 500 gramski kruh potrebujemo sledeče sestavine:

300 g univerzalne moke brez glutena Mantler,

1 žličko soli,

7 g suhega kvasa,

3 žličke olja,

300 ml mlačne vode.

Vse sestavine zmešamo z žlico ali z mešalnikom (ne gnetemo), posodo pokrijemo s folijo ali plastično vrečko in jo položimo v hladilnik, da testo počasi vzhaja, za približno 12 ur. Optimalno je, da testo pripravimo zvečer in stoji v hladilniku čez noč.

Po 12. urah počitka nastavimo pečico na  200° C  (ventilacijska pečica) in vanjo položimo pekač ali posodo, v kateri bomo pekli. Le-ta mora imeti možnost, da jo pokrijemo (lahko uporabimo tudi pokrovko, pekač ipd.) Mi smo pekli kar v modelu za torto s premerom 18 cm.

Posodo s testom vzamemo iz hladilnika, vroč pekač iz pečice, ga obložimo s papirjem za peko ali namažemo z maščobo ter testo brez gnetenja ali mešanja prestavimo v pekač. Lahko si pomagamo z lopatko, žlico, pomokano roko in površino testa v pekaču še narahlo pogladimo z mokro žlico.

Približno 30 minut pečemo pokrito na temperaturi 200° C, nato odkrijemo in pečemo na 180° C še približno 20 minut.

Dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja