Veganske palačinke brez glutena so rešitev za vse, ki ne smejo uživati glutena, jajc in mleka ter pogrešajo čisto navadne, tanke palačinke z drobnimi luknjicami.
Z univerzalno mešanico brezglutenske moke Mantler jih naredimo čisto preprosto.
Za 3 večje palačinke, ki jih pečemo v ponvi premera 22 cm, potrebujemo:
2 dcl sojinega oz. drugega rastlinskega mleka,
6 žlic moke brez glutena Mantler,
ščepec soli,
1 žlico olja,
olje za peko (po želji, odvisno od ponve).
Z mešalnikom dobro zmešamo vse sestavine in jih pustimo stati vsaj 30 minut, da se dobro povežejo.
Ponev segrejemo, maso premešamo in del mase ulijemo v ponev. Pomagamo si z zajemalko in ponev nagnemo, da se masa čimbolj na tanko razporedi po celi ponvi. Počakamo, da se palačinka dobro speče po spodnji strani in lepo odstopi od ponve, saj jo le-tako lahko lepo obrnemo z lopatico. Palačinko spečemo še na drugi strani in jo odložimo na krožnik ali pa takoj postrežemo. Nadaljujemo postopek, dokler nam ne zmanjka mase za palačinke.
Če nimate lopatice ali pa ste vešči »palačinkopeki«, jo lahko vržete v zrak in jo obrnete na ta način.
Palačinke lahko namažete z različnimi namazi. Mi smo jih mazali z jagodnim džemom sladkanim s stevijo in z bio sladkim namazom iz sladkega krompirja, Batelo.