Skoči na vsebino

KORENČKOVI MAFINI BREZ GLUTENA, JAJC, MLEKA, SLADKORJA

  • od

Mafini iz korenja so brez glutena, brez dodanega sladkorja, brez mleka in brez jajc, torej brezglutenski in veganski ter iz polnovrednih sestavin. O pomenu ovsa v naši prehrani smo že  nekaj napisali, o tem, da je korenje zdravo, pa tudi ni potrebno izgubljati besed.

Sestavina, ki smo jo tokrat dodali, je dobitnik nagrade Great Taste, ki velja za Oskarja na področju hrane, in to je hladno stiskano olje grozdnih pešk. Hladno stiskano olje grozdnih pešk ohrani  okus tudi pri temperaturi nad 200° C. Olje iz grozdnih pešk je lahko prebavljivo in brez holesterola. Je močan antioksidant in ima visoko vsebnost vitamina E in C, omega-3 in omega-6 maščobnih kislin.

Za  12 mafinov potrebujemo:

2 žlici razmaščene lanene moke Grapoila,

10 žlic vode,

100 g korenja,

pest ( 0,5 skodelice) nasekljanih orehov,

pest (0,5 skodelice) rozin,

ščepec soli,

1 žlica cimeta,

3 žlice hladno stiskanega olja iz grozdnih pešk Grapoila,

vanilija (strok ali naravna aroma ali vanilin sladkor),

3 dcl mleka (sojinega, madljevega),

120 g polnozrnate ovsene moke brez glutena Avena GoFit,

30 g ovsenih polnozrnatih finih kosmičev Avena Gofit,

2 žlički pecilnega praška (vinskega kamna).

Posebej zmešamo razmaščeno laneno moko in vodo ter pustimo, da nabrekne.

Pečico nastavimo na 180°C (ventilatorska pečica), da se segreje.

Korenje drobno naribamo in mu dodamo nasekljane orehe, rozine, sol, cimet, olje grozdnih pešk, vanilijo in mleko oz. rastlinski napitek. Vse premešamo in dodamo še razmaščeno laneno moko. Posebej zmešamo ovseno moko, kosmiče in pecilni prašek ter vse skupaj dodamo v mešanico. Vse dobro premešamo, in sicer lahko kar z žlico ali lopatko.

Maso nadevamo v modelčke za mafine in damo v ogreto pečice ter pečemo približno 30 minut.

Mafini so odlična sladica, malica ali pa zajtrk, ki nam prebudi brbončice.

 

Dober tek!

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja