Skoči na vsebino

KREMNA JUHA IZ SLADKEGA KROMPIRJA

  • od

Hladno stiskano olje iz semen sladke paprike Grapoila vsebuje obilo nenasičenih maščobnih kislin, med njimi  omega-6 maščobne kisline in oleinsko kislino ter je bogat vir vitamina C. Ampak kako ga lahko uporabimo? Dodamo ga na solato, pokapljamo po mesu, dodamo ga v enolončnico ali pa v kremne juhe kot je juha iz sladkega krompirja. Tudi sladki krompir v Sloveniji poznamo, vendar nismo prepričani, kaj lahko iz njega skuhamo. Čeprav sladki krompir ali batata botanično spada med slakovke in ni v sorodu s krompirjem, ga lahko brez pomisleka uporabimo v receptih namesto krompirja. Zaradi njegovega nekoliko sladkega okusa je primeren tudi za izdelavo sladic in namazov, kot je na primer Batela. Sladki krompir je bogat z vitamini in minerali, tudi z vitaminom D.

V tem letnem času nam pridejo prav tolpe juhe, zato z vami delimo recept za pripravo kremne juhe iz sladkega krompirja, kateremu smo dodali sezonski sestavini kot sta korenje in koleraba.

Za pripravo kremne juhe za približno 5 oseb potrebujemo sledeče sestavine:

0,5 kg sladkega krompirja,

2 kolerabi srednje velikosti,

2 korenčka,

1 čebulo,

5 strokov česna,

5 žlic olivnega olja (ali drugo olje),

1 žlica soli oz. po okusu,

ščepec popra,

pol žličke mletega ali nasekljanega koriandra,

ščepec suhega timijana,

1 liter vode,

1 žlica olja hladno stiskanega olja iz semen sladke paprike Grapoila.

Zelenjavo očistimo, zrežemo na kocke. V loncu na olju prepražimo čebulo, da zarumeni, dodamo česen in ostalo zelenjavo, premešamo in dolijemo z vodo. Juho začinimo s soljo, poprom in koriandrom ter kuhamo približno 30 minut. Poskusimo, če so vse sestavine kuhane in če je juha dovolj začinjena. S paličnim mešalnikom zmeljemo vsebino in po želji dodamo še vodo. Preden juho serviramo dodamo še žlico hladno stiskanega olja iz semen sladke paprike Grapoila in ščepec suhega timijan ter premešamo.

Po želji lahko dodamo žlico kisle smetane, kokosove kreme ali pa stepene sladke smetane.

Naj vas juha dobro pogreje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja