Skoči na vsebino

LINŠKE OČKE BREZ GLUTENA

  • od

Med domače piškote, ki so primerni za vse praznične priložnosti, spadajo tudi linške očke ali krajše očke. Le-te so dobile ime po luknji ali luknjah na zgornji plasti piškota, ki spominja na oči. Krhki piškoti so ponavadi namazani z marmelado, mi pa smo jih namazili z bio sladkim namazom iz sladkega krompirja – Batelo , ki jim da dodatno svežino in oskrbi telo z manganom. Za izdelavo testa smo uporabili univerzalno mešanico Mantler, katere prednost je ta, da ne vsebuje krompirjevega škroba. Testo smo tanko zvaljali, tako da so piškoti posebej krhki in izredno lepi.

Potrebne sestavine so sledeče:

  • 250 g moke Mantler,
  • 2 jajci,
  • 125 g masla,
  • 1 žlica medu ali 2 žlici eritritola,
  • 3 žlice lešnikov,
  • 1 žlica cimeta,
  • 1 žlička pecilnega praška,
  • bio sladki namaz iz sladkega krompirja Batela.

V posodi zmešamo vse sestavine, da nastane kompaktno testo. Testo zavijemo v folijo ali damo v vrečko in ga pustimo počivati v hladilniku, in sicer vsaj 30 minut.  Pomokamo površino, na kateri bomo valjali testo, prav tako pomokamo valjar in testo tanko razvaljamo. Seveda lahko valjamo po delih (testo razdelimo na 4 dele in valjamo vsakega posebej). Postopek lahko poenostavimo tako, da testo valjamo med dvema papirjema za peko.  Na polovici testa z modelčkom izrežemo krogce, na drugi polovici pa krogce z luknjicami (očkami).

Pečico segrejemo na 180°C. Piškote pečemo približno 10 minut na srednjem vodilu.

Počakamo, da se vsi piškoti ohladijo in jih namažemo z Batelo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja