MEDENJAKI BREZ GLUTENA, JAJC, MLEKA, sladkorja

  • od

Medenjaki s svojim vonjem po cimetu spominjajo na božični čas in prav takrat se največkrat lotimo peke medenjakov. Piškote, ki lahko počakajo čez božične in novoletne praznike ter ne izgubijo na svojem okusu, lahko naredimo iz sestavin, ki ne vsebujejo glutena, med pa lahko nadomestimo z datlji, saj so bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin.

Sestavine:

200 g mandljeve moke Grapoila,

150 g mletih lešnikov ali orehov,

500 g ali 8 datljev  in 0,5 dcl vode  (za datljevo pasto) ali 3 žlice medu,

1 žlička pecilnega praška (vinskega kamna),

2 žlici mletih lanenih semen Grapoila, in 6 žlic vode,

100 g masla ali olja (kokosovega ali lešnikovega olja),

1 žlička mletega cimeta,

0,5 žličke mletih klinčkov,

0,5 žličke mletega pimeta,

0,5 žličke mletega  janeža,

1 žlička naribane pomarančne lupinice,

2 žlici soka pomaranče + 4 žlice soka pomaranče za dekoracijo,

2 vrstici (8 koščkov) temne čokolade za dekoracijo.

 

V primeru, da uporabimo datlje,  jih zmiksamo v pol dcl vode, da nastane pasta.

V skodelici zmešamo 2 žlici mletih lanenih semen in 6 žlic  vode ter pustimo 10 minut.

Če uporabimo maslo ali kokosovo olje, ga razpustimo.

Zmešamo suhe sestavine, dodamo  mokre sestavine in zmešamo z roko, da dobimo kompaktno testo, ki ga pustimo  v hladilniku približno 1 uro.

Testo razdelimo na 4 dele, ga z rokami sploščimo in zvaljamo na poljubno debelino (do približno 5 mm) ter oblikujemo poljubne oblike. Mi smo ga valjali kar na papirju za peko. V primeru, da se nam lepi na valjar, položimo še zgoraj papir za peko in valjamo preko papirja. Medenjake lahko že pred peko okrasimo z narezanimi mandlji.

Pečemo približno 15 minut v pečici brez ventilacije na 180°C.

Okus lahko obogatimo s prelivom, ki ga naredimo iz čokolade in pomarančnega soka. Čokolado raztopimo v pomarančnem soku in pečene ter hladne piškote poljubno poslikamo ali namažemo.

Shranimo jih v zaprti škatli.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja