Skoči na vsebino

NJOKI IZ BUČNE MOKE BREZ GLUTENA, Veganski

  • od

Razmaščena bučna moka brez glutena Grapoila  je primerna za pripravo piškotov, palačink, kruha, za zgostitev jedi, danes pa delimo z vami recept za njoke ali svaljke, ki so primerni za vse, ki ne uživajo glutena, jajc, mleka, krompirja, škroba,…

Za njihovo pripravo potrebujemo samo dve glavni sestavini, in sicer razmaščeno bučno moko Grapoila in razmaščeno laneno moko Grapoila. Obe sta certificirano brez glutena in varni tudi za celiakaše ter vse, ki imajo alergijo na gluten ali pšenico ter druga žita.

Recept za njoke za približno en obrok, ki je bogat z beljakovinami in prehranskimi vlakninami,  je sledeč:

4 jedilne žlice razmaščene bučne moke Grapoila,

2 čajni žlički razmaščene lanene moke Grapoila,

ščepec soli,

0,3 dcl vode.

Zmešamo obe moki in sol ter dodamo vodo. Zmešamo lahko kar z žlico in na koncu še omesimo z roko. Testo pustimo počivati na sobni temperaturi za približno 30 minut. Površino, na kateri oblikujemo njoke, pomokamo z bučno moko, testo razvaljamo v klobaso in razrežemo na njoke, oziroma poljubno oblikujemo. Skuhamo jih v rahlo osoljeni vodi, in sicer jih položimo v lonec, ko voda zavre. Zmanjšamo temperaturo in jih kuhamo maksimalno 5 minut (odvisno od oblike in velikosti).

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin so bučni njoki lahko tudi samostojna jed. Posebej okusni so, če jih zabelimo s prepraženimi sezamovimi semeni, dodamo solato in obrok je pripravljen.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja