Skoči na vsebino

OTROŠKA ZABAVA S KROGLICAMI IZ BUČNE MOKE BREZ GLUTENA

  • od

»Dodaj še malo datljev!« je rekel Jakob, ki je velik ljubitelj vsega sladkega, posebej še čokolade.

Miha je hitro pristavil svojo posodico in dodal: » Daj jo meni, meni so pa zelooo dobre! Jaz ne maram preveč sladkega.«

Drži, okusi so različni. Kar je nekomu zelooo dobro, je drugemu lahko preveč ali premalo sladko, vsebuje preveč ali premalo čokolade, ali pa ni prave barve.

Ste se tudi vi že znašli v takšni situaciji? So bili ti hudi kritiki vaše sladice vaši otroci ali pa vaši vnuki?

Rešitev je v skupnem ustvarjanju presne, brezglutenske, LCHF sladice, ki si jo lahko pripravi vsak po svojem okusu.

Otroke boste zaposlili, naučili se bodo nekaj novega in se zdravo posladkali. Ta ideja vam bo zagotovo prišla prav v slabem vremenu, ko otroci ne morejo ven in ne vedo, kaj bi še počeli.

Za otroško zabavo potrebujete:

razmaščeno brezglutensko moko iz buč golic Grapoila

– datlje ali rozine,

– kakav v prahu,

 ki sicer ni obvezna sestavina, daje pa okus čokolade, kar je ponavadi zelo pomembno, če ustvarjate z otroki.  Preverite, da kakav ne vsebuje sledi glutena. Mi smo uporabili grenki kakav, ker ne smemo sladkorja. Namesto kakava lahko uporabite raztopljeno čokolado in prilagodite recept tako, da uporabite manj datljeve paste. Lahko uporabite tudi kokosovo olje. Tako boste dali otrokom na izbiro dodaten okus. Mi smo pripravili skodelico z 0,3 dcl kokosovega olja in skodelico 0,5 dcl kokosovega olja, kateremu smo primešali 2 veliki žlici kakava v prahu.

Razmaščena bučna moka Grapoila je narejena iz golic, zato ima značilen okus in aromo ter lepo zeleno barvo. Bučno moko odlikuje visoka vsebnost fosforja, ki je pomemben za možganske in živčne procese, vsebuje vitamina A in E, blokira vnetne procese, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak in arteriosklerozo. Ob rednem uživanju blagodejno vpliva na bolezni mehurja in prostate. Bučna moka Grapoila je bogata z beljakovinami in vlakninami ter vsebuje malo ogljikovih hidratov.

Za približno 15 kroglic pripravite v posebni posodi datljevo pasto iz 10. datljev in 0,5 dcl vode, in sicer datlje zmeljete skupaj z vodo v multipraktiku ali pa s paličnim mešalnikom. V primeru, da nimate datljev, lahko uporabite rozine. Namesto vode lahko uporabite tudi pomarančni sok.

Da bodo kroglice bolj privlačne, pripravite bučno moko, mlete ali narezane lešnike ali orehe, kokos ipd., da bodo otroci kroglice po želji povaljali ali posipali. Lahko pripravite tudi raztopljeno čokolado in zobotrebce, da bodo otroci kroglice namočili še v čokolado.

Posebej pripravite razmaščeno brezglutensko moko iz buč golic Grapoila in žlico, prav tako pripravite žličko za datljevo pasto.

In kako se naj otroci lotijo dela?

Potrebujejo svojo posodico, v kateri bodo mešali sestavine, žličko in posodico ali krožnik, na katerega bodo odlagali svoje kroglice.

V posodico dajo 2 žlici bučne moke, 1 ali 2 žlički datljeve paste (najprej 1 žličko, po želji dodajo dodatno žličko paste) in 1 žlico kakava. Vse najprej z žličko dobro zmešajo, nato pa z rokami oblikujejo kroglice in jih povaljajo po željenem posipu ali pa namočijo v čokolado, če ste jo pripravili. Ta masa zadostuje za 3 kroglice.

V naslednjem poskusu lahko umešajo namesto žlice kakava 1 žlico kokosovega olja s kakavom ali pa 1 žlico kokosovega olja in ne dodajo kakava. V slednjem primeru bodo kroglice lepe zelene barve.

Pa ne pozabite na očka in dedka ter zanju dodajte še kapljico ruma!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja