Skoči na vsebino

ZDRAVE BREZGLUTENSKE VEGANSKE PALAČINKE BREZ SLADKORJA

  • od

Palačink ni nikoli preveč. Otroci jih naravnost obožujejo. Tudi tisti, ki ne jedo zelenjave!

Glavna sestavina so tokrat bučke, ki jih lahko zamenjamo z jabolkami. Palačinke so veganske, torej primerne tudi za vse, ki ne jedo mleka in jajc ter seveda brez glutena.

Za pripravo ne potrebujemo mešalnika.

Za pripravo desetih palačink premera približno 10 cm potrebujemo:

200 g naribanih bučk,

ščepec soli,

1 žlica mletega cimeta,

1,5 dcl sojinega, mandljevega ali drugega napitka,

4 žlice olja (po želji sončnično, kokosovo, lešnikovo),

10 žlic ovsene moke brez glutena Avena Gofit,

1 žlica razmaščene lanene moke Grapoila

olje za peko.

Uporabimo lahko cukini bučke, hokaido, muškatne, kar pač imamo na voljo. Od vrste bučk je odvisno, kako so palačinke sladke in kako gosta je masa. Namesto bučk lahko naribamo tudi jabolka.

Naribamo bučke (lahko na drobno ali kot za zavitek), dodamo ščepec soli, cimet, rastlinski napitek in olje ter vse zmešamo z žlico. Posebej zmešamo ovseno moko brez glutena Avena GoFit in razmaščeno laneno moko Grapoila ter ju z žlico primešamo v že pripravljeno mokro mešanico.

Pustimo vsaj 15 minut, da se sestavine prepojijo in povežejo.

V primeru, da lahko uživate jajca, lahko namesto lanene moke uporabite 1 jajce.

Pečemo v ponvi ali v pečici. Če pečemo v ponvi, le-to najprej dobro segrejemo. Po želji pri peki uporabimo malenkost olja, odvisno od ponve. Z žlico položimo maso v ponev in jo nekoliko poravnamo z lopatico, ki smo jo rahlo navlažili. Ne poravnamo preveč na tanko, saj bomo palačinko težko obrnili! Ko palačinke odstopijo od ponve (potresemo ponev in se premikajo), jih z lopatico obrnemo ter po že pečeni strani dodatno pritisnemo z lopatico in jih sploščimo ter spečemo še na drugi strani.

V primeru, da lahko uporabimo jajce, je masa nekoliko bolj tekoča in palačinke tanjše.

V primeru, da imamo ogreto pečico ali pa se nam ne ljubi stati zraven štedilnika, položimo papir za peko v pekač in nanj z žlico nanesemo maso ter jo poravnamo z lopatico. Pečemo na 200° C dokler niso zlato rjave barve.

Postrežemo še tople, dobre so tudi, ko se ohladijo.

Mi smo jih postregli na različne načine, odvisno od želja naših gostov.

Za sladokusce smo jih namazali z ekstra džemom iz butternut bučke in naribali malo črne čokolade.

Postrežete lahko tudi z Batelo, jagodnim džemom sladkanim s stevio ali pa sami pripravite čežano ali preliv.

Dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja