Veganski mafini brez glutena, brez sladkorja, LCFH, so enostavni za pripravo, sočni in slastni. Sočne majhne tortice pripravimo iz razmaščene makove moke Grapoila, jabolk in olja. Zaradi visoke vsebnosti mineralov (železo, kalcij, magnezij, fosfor) je makova moka koristna za preprečevanje osteoporoze in pomanjkanja železa. Odlikujeta jo visoka vsebnost beljakovin in nizka vsebnost ogljikovih hidratov. Makova moka je odlična zamenjava za zmlet mak, saj ima zaradi zmanjšane vsebnosti olja daljši rok uporabe.
Za 6 mafinov potrebujemo:
50 g razmaščene makove moke Grapoila,
1 žlica cimeta,
1 žlička pecilnega praška,
4 jabolka srednje velikosti,
40 g olja (npr. kokosovo olje),
pest rozin.
Pečico nastavimo na 170°C, da se segreje dokler pripravimo maso. Na drobno naribamo jabolka in jim primešamo olje ter pest rozin. Dodamo suhe sestavine, torej razmaščeno makovo moko Grapoila, cimet, rozine in pecilni prašek. Vse skupaj lahko zmešamo kar z žlico. Maso razporedimo v pekač za mafine. Pečemo 30 minut na 170°C.
Po želji lahko mafine okrasimo s čokoladnim ali sadnim prelivom, posipamo z mletim cimetom ali pa dodamo stepeno smetano.