Jabolka so sadež, ki dobro zdrži skozi celo zimo. Pri nas poznamo različne avtohtone sorte jablan, ki rodijo od meseca junija pa do pozne jeseni, zato so jih že naši predniki vključili v vsakodnevno prehrano, predvsem pri pripravi sladic, iz njih so pripravljali sok, jabolčnik in jih sušili.
Mi smo za vas pripravili zdravo, sočno pecivo brez glutena in brez dodanega sladkorja, ki se lahko nareže na koščke ter pride prav, kadar pričakujemo več obiskov.
Za pekač velikosti 26 x 20 cm ali 24 koščkov velikosti 4 x 4 x 2 cm potrebujemo:
90 g razmaščene makove moke Grapoila,
1 žlica cimeta,
2 žlički pecilnega praška,
3 jabolka,
3 jajca,
0,5 dcl olja (npr. kokosovo olje) in žlica olja za pekač,
6 žlic gozdnih sadežev,
po želji rozine.
Pečico nastavimo na 170°C, da se segreje dokler pripravimo maso.
Na drobno naribamo jabolka in jim primešamo rumenjake in olje.
Dodamo suhe sestavine, torej razmaščeno makovo moko Grapoila, cimet in pecilni prašek. Vse skupaj lahko zmešamo kar z žlico ali z mešalnikom. Dodamo gozdne sadeže in po želji rozine. Iz beljakov naredimo sneg in ga rahlo umešamo v maso.
Pekač namažemo z oljem ali obložimo s peki papirjem ter vanj damo pripravljeno maso. Pečemo 30 minut na 170°C.
Po želji lahko pečeno pecivo okrasimo s čokolado, posipamo z mletim cimetom ali pa razrezano postrežemo s stepeno smetano.
Mi smo ga narezali na koščke velikosti približno 4 x 4 cm.
Želimo vam dober tek!