Bučke so vedno bolj priljubljena zelenjava, ki oskrbi telo z mnogimi vitamini, minerali in antioksidanti ter imajo malo kalorij. Zelene podolgovate bučke uporabimo cele in jih ne lupimo. Ponavadi jih naberemo, ko dosežejo približno 20 cm. Imajo nevtralen okus, zato so hvaležen dodatek raznim omakam, juham in drugim jedem. Lahko jih tudi enostavno narežemo na kolobarje jih popečemo in začinimo z različnimi zelišči ali pa celo jemo surove namesto ostalih prigrizkov.
Mi smo pripravili veganske polpete brez glutena, ki smo jih spekli v pečici. Okus smo obogatili z ingverjem, timijanom in peteršiljem.
Za pripravo osmih polpetov potrebujemo sledeče sestavine:
300 g naribanih bučk,
1 žličko soli,
ščepec popra,
0,5 žličke naribanega ingverja ali ingverja v prahu,
0,5 žličke timijana (nasekljanega ali suhega),
1 žlička peteršilja (nasekljanega ali suhega),
5 žlic razmaščene bučne moke Grapoila,
olje (če jih ne pečemo v pečici).
Bučke naribamo na rezance in nasolimo ter pregnetemo. Počakamo, da spustijo vodo in jih stisnemo skozi krpo ali pa kar stisnemo z rokami.
Dodamo ostale začimbe, zmešamo in na koncu dodamo 5 žlic razmaščene bučne moke Grapoila. Dobro zmešamo in malo pustimo, da se sestavine dobro povežejo.
Z vlažnimi rokami oblikujemo osem kroglic, jih potlačimo, da nastanejo polpeti in jih lahko spečemo na štedilniku v ponvi, in sicer na poljubnem olju, ali pa v pečici.
Najenostavneje polpete spečemo v pečici. Kroglice položimo na pekač obložen s papirjem za peko, rahlo potlačimo, da nastanejo polpeti ali pa spečemo za spremembo kar v obliki kroglic. Po želji pokapljamo z oljem (kokosovim ali olivnim). Pečemo jih v pečici na 200°C približno 20 minut. V primeru, da pečemo polpete zraven ostale hrane, npr. krompirja, lahko temperaturo prilagodimo. Paziti moramo samo, da se ne zažgejo in jih vzamemo iz pečice, ko so rjavkaste barve.
Polpeti iz bučk so lahka hrana, ki posebej pride prav v poletnih mesecih. Kombiniramo jih lahko s toplimi in hladnimi omakami ter pireji, ali pa s pečenim krompirčkom in solato.