Z vami delimo še recept za hitro pripravljeno sočno sladico brez glutena in brez dodanega sladkorja, ki je hkrati tudi veganska. Da ne bo za kosilo vedno carski praženec ali palačinke, poskusite pripraviti veganski jabolčni kolač.
Za pekač premera 18 cm potrebujemo:
100 g moke brez glutena Mantler,
0,5 vrečke vinskega kamna (pecilnega praška)
ščepec soli,
ščepec kurkume (neobvezno, za barvo),
300 g drobno naribanih jabolk ali čežane,
2 žlici olja (npr. olja iz grozdnih pešk)
po želji peščico rozin,
če uporabimo čežano, dodamo 4 žlice vode.
Pečico nastavimo na 220°C, da se segreje dokler pripravimo maso.
Zmešamo suhe sestavine in dodamo jabolka, olje, po potrebi vodo in zmešamo z mešalnikom. Po želji dodamo rozine.
Pekač namažemo z oljem ali obložimo s peki papirjem ter vanj damo pripravljeno maso. Pečemo 5 minut na 220°C , nato zmanjšamo temperaturo na 180°C in pečemo še približno 30 minut.
Po želji lahko pečen kolač okrasimo, posipamo z mletim cimetom ali pa razrezanega postrežemo s stepeno smetano. Postrežemo ga lahko takoj, torej še toplega.