Skoči na vsebino

Veganski jabolčni zavitek brez glutena

  • od

BREZ GLUTENA, BREZ KVASA, BREZ SLADKORJA, BREZ LAKTOZE, BREZ JAJC

Jabolčni zavitek ali štrudelj je klasika, ki je redkokdo ne mara. Priprava testa z brezglutensko moko ni nič težja kot z moko, ki vsebuje gluten. Testo po našem receptu samo zvaljamo in nastala bo dobra, maslena, krhka skorjica, ki kliče po več. Jabolčni zavitek brez glutena pripravimo brez uporabe kvasa, brez sladkorja, brez laktoze, brez jajc in je primeren tudi za vegane.

Za izdelavo testa za brezglutenski jabolčni zavitek potrebujemo:

22 dag moke Mantler (univerzalna mešanica),

1,5 dcl olja (0,75 dcl za izdelavo testa, ostalo za valjanje in peko),

1,5 dcl mlačne vode,

1 žličko lanene moke Grapoila,

1 žličko soli,

dodatno moko Mantler za površino, na kateri valjamo testo.

Zmešamo približno 15 dag moke (3/4 potrebne moke), 0,75 dcl olja in 1,5 dcl mlačne vode. Sestavine dobro zmešamo z žlico ali mešalnikom in dodajamo preostalo moko ter mesimo testo, dokler le-to ni kompaktno in se ne prijema več na roke. Testo damo počivat, in sicer testo namažemo z oljem in ga položimo v posodo ter jo pokrijemo. Testo naj počiva na sobni temperaturi vsaj 30 minut.

2021-02-27-10-49-37-531
2021-02-27-10-48-47-748

Pripravimo nadev. Olupimo jabolka (približno 1 kg), jih naribamo, rahlo prepražimo na olju. Po želji dodamo rozine, lahko tudi orehe ali lešnike. Če jabolka spustijo vodo, le-to odcedimo in jabolka posujemo z mletim cimetom.

Pripravimo površino, na kateri bomo valjali testo in jo pomokamo. Prav tako pomokamo valjar. Testo zvaljamo do debeline cca. 5 mm oziroma, kolikor je možno, ne da bi se testo trgalo. Testo namažemo z oljem in nanj položimo papir za peko ter nadaljujemo z valjanjem preko peki papirja. Ni potrebe, da bi bilo testo prosojno. Odstranimo papir za peko s testa in nanj razporedimo nadev ter zavitek zvijemo.

Položimo ga v naoljen ali s papirjem za peko obložen pekač (ta recept zadostuje za pekač velikosti približno 35 x 20 cm) in  jabolčni zavitek premažemo z oljem. Med peko ga še dvakrat premažemo z oljem, po želji tudi s sladko ali kislo smetano.

Pečemo v ogreti ventilatorski pečici na 180°C približno 40 minut.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja