Skoči na vsebino

VEGANSKI ŠMORN BREZ GLUTENA

  • od

Šmorn ali carski praženec je idelana in hitra rešitev, če imate za kosilo zelenjavno juho ali pa razmišljate, kaj bi pripravili za večerjo. Ste tudi vi enakega mnenja, pa ne smete uživati glutena, pšenice, mleka in jajc? Vključite v svojo prehrano polnozrnato ovseno moko brez glutena Avena Gofit in problem bo razrešen. Za pripravo dobrega šmorna brez dodanega sladkorja, z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin, boste potrebovali še jabolka, cimet, razmaščeno laneno moko brez glutena in pecilni prašek.

V primeru, da imate do uporabe ovsa in ovsenih izdelkov zadržke, navajamo nekaj dejstev o tem živilu v povezavi s celiakijo. Na podlagi obsežnih kliničnih študij so znanstveniki ugotovili, da je oves primeren v prehrani oseb s celiakijo, saj NE vsebuje glutena, vsebuje pa podobno beljakovino avenin, ki le v redkih primerih povzroča črevesno vnetje. Kljub temu, da je oves uvrščen na listo živil brez glutena, pa je potrebno opozoriti na nevarnost kontaminacije ali onesnaženja ovsa z glutenom, in sicer v procesu žetve, skladiščenja, transporta ali predelave, če se le-ta npr. melje v istem mlinu kot žita, ki vsebujejo gluten. Zato je pomembno, da v primeru celiakije, alergije in podobnih zdravstvenih težav povezanih z glutenom ali žiti, izberemo ovseno moko, ovsene kosmiče in ostale izdelke iz ovsa, ki so deklarirano brez glutena.

In zakaj so znanstveniki le-to sploh proučevali?

Razlog za raziskave tiči v hranilnih snoveh, ki jih vsebuje oves. Oves in izdelki iz njega imajo visoko hranilno vrednost in ugodno vplivajo na zdravje. So dober vir beljakovin, maščob, vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in antioksidantov. Z uporabo ovsene moke boste izboljšali hranilno vrednost obrokov in si tako poenostavili življenje.

Za pripravo šmorna potrebujete sledeče sestavine (za približno 2 osebi):

1 jabolko,

1 žlica razmaščene lanene moke brez glutena Grapoila,

3 žlice vode,

40 g  polnozrnate ovsene moke brez glutena Avena Gofit,

1 žlica cimeta,

1 žlica pecilnega praška,

rozine po želji,

olje za peko (olivno, kokosovo, sončnično,…).

Jabolko na drobno naribate, dodate razmaščeno laneno moko brez glutena in vodo ter dobro zmešate.

Posebej zmešate ovseno polnozrnato ovseno moko brez glutena Avena Gofit cimet in pecilni prašek ter suhe sestavine dodate k mokri zmesi. Vse dobro zmešate in po želji dodate še rozine.

Pripravite manjšo ponev in olje, ki ga zagrejete ter začnete s peko. Maso z lopatko razporedite po ponvi do debeline približno 2 mm, ko se zapeče, palačinko obrnete, jo raztrgate in dodatno sploščite.

V primeru, da boste pekli za več oseb, si peko lahko poenostavite tako, da šmorn pečete v pečici. Izberite primerno velik pekač, v katerem boste lahko maso na tanko razporedili. Najprej ga naoljite (ne varčujte z oljem) in ga postavite v pečico na 180°C. Ko se olje segreje, vlijte maso v pekač, jo na hitro razporedite po pekaču in pecite, dokler ne porjavi. »Palačinko« raztrgajte v šmorn in še malo popecite.

Postrezite z džemom iz butternut bučke in čokolade ali pa z  Batelo (sladkim namazom iz sladkega krompirja). Dosladkate lahko s cimetom, javorjevim sirupom ali pa s sladkorjem, če vam zdravje to dopušča.

Dober tek!

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja