Za vse, ki ne smejo uživati glutena in jajc, je priprava peciva večkrat težavna. A ne z nami! Iz obilice receptov, ki vsebujejo ovsene kosmiče in banane, smo skombinirali in preizkusili recept, ki vsebuje zgolj sestavine brez glutena, mleko ni potrebno, saj smo uporabili rastlinski napitek, tudi sladkor in jajca za pripravo niso potrebna! Naredili smo pecivo, ki je hitro pripravljeno, je odlično toplo kot tudi hladno in ga lahko narežemo na veliko koščkov.
Za pekač 20×30 cm (narezanih približno 40 manjših koščkov) potrebujemo:
200 g ovsenih polnozrnatih kosmičev brez glutena Premium Avena GoFit
500 ml sojinega ali mandljevega napitka brez sladkorja,
4 velike zrele banane,
60 g kakava v prahu,
1 žlica moke iz lupin rdečega grozdja ali moke iz grozdnih pešk,
3 čajne žličke pecilnega praška (vinskega kamna),
po želji pest sadja (gozdnih sadežev, malin, jagod, rozin,..).
Za čokoladni preliv, ki ni obvezen, potrebujemo:
80 g kakovostne čokolade (npr. 85 %, pazimo, da ne vsebuje sledi glutena)
10 žlic rastlinskega napitka ali rastlinske smetane.
Pečico nastavimo na 180°C (ventilator). Medtem ko se segreva, pripravimo maso. V posodo damo polnozrnate ovsene kosmiče brez glutena Premium in jih prelijemo z rastlinskim napitkom, zmešamo in pustimo.
V drugi posodi zmiksamo npr. s paličnim mešalnikom banane, jim primešamo kakav v prahu, moko iz grozdnih lupin ali pešk ter pecilni prašek. Mešamo lahko z mešalnikom ali kar z žlico.
Pekač namažemo z oljem in ga postavimo v pečico.
Ovsene kosmiče, ki so nabreknili v rastlinskem napitku, prelijemo v posodo z bananami in preostalimi sestavinami, po želji dodamo sadje in ponovno dobro premešamo.
Vroč pekač vzamemo iz pečice in vanj vlijemo maso ter pekač z maso takoj vrnemo v pečico.
Pečemo 35 – 45 minut, odvisno od pečice in velikosti pekača.
Pecivo lahko pojemo brez preliva, npr. še toplo za zajtrk.
Če se odločimo za čokoladni preliv ali glazuro, lahko damo zdrobljeno čokolado in napitek ali smetano v ognjevarno posodo in postavimo v toplo pečico ali pa segrevamo ob mešanju na štedilniku. Ko se raztopi, polijemo po pecivu.
Namesto čokoladnega preliva lahko k pecivu postrežemo sadni preliv, žlico jagodne marmelade sladkane s stevijo, Batelo ali pa preprosto sadno kašo.
Dober tek!