Skoči na vsebino

ZDRAV POLNOZRNAT KRUH, bogat z vitamini, minerali, vlakninami in beljakovinami

  • od

BREZ GLUTENA, BREZ KVASA, BREZ SLADKORJA

V primeru, da vam delata težave gluten in škrob kot tudi kvas, je peka kruha lahko zahtevna, posebej še, če želite uporabiti čimbolj polnovredna, nepredelana živila. Vendar le-to ni problem, če imate na razpolago sledeča živila, ki vam bodo pomagala ohraniti in izboljšati vaše zdravje: 

– Polnozrnata ovsena moka brez glutena vsebuje veliko vitamina B6, cink, železo, magnezij in velike količine B-glukana, ki pomaga znižati holesterol in krvni sladkor.

– Sezamova moka je odličen vir kalcija in magnezija, ki krepi imunski sistem in pomaga pri zaščiti mišic. Ima nizko vsebnost ogljikovih hidratov in zahvaljujoč visoki vsebnosti vlaknin daje občutek sitosti, kar pomaga pri hujšanju in vzdrževanju telesne teže.

– Lanena moka je bogata z vlakninami, beljakovinami in minerali. Izboljša delovanje črevesja, kar prispeva k čiščenju telesa, zmanjša neprijetne simptome menopavze, zmanjša nastajanje želodčne kisline in igra pomembno vlogo pri preprečevanju avtoimunskih bolezni.

– Šipek v prahu vsebuje desetkrat več vitamina C kot limone, torej povečuje odpornost telesa, deluje pomirjujoče in krepi imunski sistem ter aktivira gen, ki je odgovoren za tvorbo hrustanca in kolagena. 

Naštete sestavine so dobra osnova za odličen zdrav kruh, za katerega potrebujemo:

1 skodelica polnozrnate ovsene moke brez glutena Avena GoFit

0,5 skodelice razmaščene lanene moke Grapoila,

0,5 skodelice razmaščene sezamove moke Grapoila,

1 žlica mletega indijskega tropotca,

1žlica soli,

1 skodelica semen (mešanih oz. po želji),

1 žlica šipkove moke Grapoila (po želji lahko tudi moko iz grozdnih pešk),

175 g sirnega namaza ali dobro zmiksane skute,

2 jajci,

1 skodelica vode,

1 pecilni prašek iz vinskega kamna,

2 žlici jabolčnega kisa.

Zmešamo suhe sestavine, dodamo vodo, jajca in sirni namaz ter dodamo pecilni prašek in jabolčni kis. Vse dobro premešamo na roke ali pa v mešalniku. Z mokro roko oblikujemo testo in ga damo v namaščen pekač ali na papir za peko.

Pečico nastavimo na 200° C in čez približno 10 minut postavimo vanjo pekač s testom. Po približno 15. minutah znižamo temperaturo na 180° C in po 15. minutah na 150° C, na kateri pečemo še 15 minut. Kruh lahko pustimo v pečici tudi, ko se le-ta ohlaja, oziroma dokler se kruh ne ohladi.

Dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja