Skoči na vsebino

ZDRAVA PRESNA SLADICA IZ LANENE MOKE BREZ GLUTENA

  • od

VEGANSKO, BREZ GLUTENA, BREZ MLEKA, BREZ LAKTOZE, BREZ DODANEGA SLADKORJA, BREZ KUHANJA

Vam je padel sladkor in nujno potrebujete nekaj sladkega, vendar ne želite prelomiti novoletne obljube, da se boste zdravo prehranjevali?  Tudi časa nimate na pretek? Imate pri roki laneno moko in naravni sok ali sadje? Če je vaš odgovor da, potem je problem že skoraj rešen.

Lanena moka je bogata z vlakninami, beljakovinami in minerali. V laneni moki najdemo veliko beljakovin, ki so ključni gradniki mišične mase. Ob tem zagotavlja  vitamine B-kompleks, vsebuje kalij, magnezij in cink, ki so pomembni za zdravo srce, prebavo in odpornost. Lanena moka ima ugoden vpliv na delovanje prebave, lecitin pozitivno vpliva na razgradnjo maščob v prebavnem traktu. Hkrati lan uravnava količino krvnega sladkorja, znižuje raven slabega holesterola v krvi in tako pripomore k zdravju srca ter ožilja. Lanena moka je bogat vir omega tri in omega šest maščobnih kislin ter lignanov, naravnih fitosteronov, ki blažijo simptome menopavze in varujejo pred virusnimi, bakterijskimi in glivičnimi okužbami ter pozitivno vplivajo na zdravje možganov. Laneno moko uporabljamo pri peki kruha, peciva, kot dodatek proteinskim napitkom in smutijem, z njo lahko obogatimo jogurt, kefir, ovsene kosmiče, jo uporabimo za zgoščevanje jedi ter kot nadomestek za jajca (1 žlica = eno vegansko jajce).

A veste, da z laneno moko lahko pripravimo tudi odlično presno sladico? In to tako preprosto, da enostavneje sploh ne gre.

Za pripravo sladice potrebujemo:

1 dcl naravnega domačega soka, npr. jabolčni sok ali na primer svež pomarančni sok,

 2 jedilni žlici lanene moke Grapoila,

1 žličko cimeta.

Po želji okrasimo s stepeno smetano, oreščki, naribano čokolado.

Za dodatno izboljšanje imunskega sistema po želji lahko dodamo žličko šipkove moke Grapoila ali  žličko rakitovca v prahu rakitovca v prahu Grapoila,  ki sta bogat vir vitaminov, predvsem vitamina C. V tem primeru dodamo še kakšno žlico soka, da dobimo ustrezno strukturo. Če ste ljubitelj čokolade, lahko raztopite kocko črne čokolade.

Sestavine dobro zmešamo in počakamo nekaj minut. Če sladico pripravljamo vnaprej in bo počakala kakšno uro v hladilniku, bo še boljša.

Mi smo pripravili 3 variante ZDRAVJA V KOZARČKU:

  • iz jabolčnega soka, lanene moke Grapoila, šipkove moke Grapoila in cimeta,
  • iz jabolčnega soka, lanene moke Grapoila, črne čokolade in
  • iz svežega soka pomaranče, lanene moke Grapoila, rakitovca v prahu Grapoila.

Vse tri smo okrasili s stepeno smetano.

Uživajte v sladkanju in ohranite vaše zdravje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja