Ploski kruh, palačinke, flatbread, sendvič kruh in še kakšen izraz bi se našel za nizek, hitro pripravljen kruh, ki je lahko rešitev, ko vam zmanjka kruha ali pa, če ne smete uživati glutena, kvasa, ste na LCHF dieti, pazite na vnos sladkorja, oziroma hitre dvige in padce sladkorja v krvi. Na ta način boste spremenili vsakodnevno rutino in si privoščili drugačen okus kruha, ki je hkrati tudi bolj zdrav zaradi visoke vsebnosti vlaknin in beljakovin, kot tudi magnezija, cinka, selena, mangana, bakra in železa.
Za pripravo ploskega kruha velikosti približno 21 x 27 cm potrebujemo:
3 jajca,
2 žlici sončničnih semen,
50 ml vode,
ščepec soli,
6 žlic razmaščene sončnične moke Grapoila,
0,5 vrečke pecilnega praška.
Sončnična moka ima neutralen okus, zato lahko po želji dodamo narezane olive, sir, začimbe (npr. timijan, bazilika, česen v prahu, rožmarin) ali pa le-to uporabimo pri pripravi namazov, s katerimi namažemo ploski kruh.
Pečico nastavimo na ventilator, srednje grelo, 200°C in vanjo postavimo dobro naoljen pekač.
Z mešalnikom zmešamo jajca, sol in vodo, dodamo sončnično moko in semena ter pecilni prašek.
Maso zlijemo v ogret pekač, z mokro žlico poravnamo po pekaču.
Lahko uporabimo tudi papir za peko.
Kruh je pečen v manj kot 15. minutah, oziroma s predgretjem pekača traja vse skupaj 20 minut.
Kruh je zelo dober takoj, še vroč. Namakamo ga lahko v omako, smetano, kefir.
Prav tako dober je hladen, npr. naslednje jutro z namazom ali pa čez dan uporaben za sendvič.
Dober tek.