Skoči na vsebino

POTICA BREZ GLUTENA, BREZ KVASA, LCHF, BREZ SLADKORJA

  • od

Bližajo se prazniki, pred katerimi se po tradiciji v slovenskih domovih peče potica. Tudi, če ne smete uživati glutena in sladkorja, si za praznike lahko privoščite potico, ki bo hkrati tudi bolj zdrava.

Potico lahko naredimo z različnimi nadevi.  Klasičen, orehov nadev znamo vsi pripraviti, vendar če nas po orehih peče zgaga, lahko naredimo potico z makovim ali kokosovim nadevom.

Makovo potico lahko naredimo z mletim makom, če pa vas moti struktura nadeva, delimo z vami recept za nadev, ki ga pripravimo iz razmaščene makove moke. Prednost te je tudi v tem, da se ne pokvari tako hitro kot mleti mak, in sicer zaradi manjše vsebnosti maščob.

Za makov nadev potrebujemo:

  • 2,5 dcl mleka (lahko mandljevo, sojino ipd. mleko),
  • 40 g masla ali olja,
  • 2 žlici medu,
  • 6 mletih datljev (ali eritritol),
  • 2 jajci (ločimo rumenjake in beljake),
  • po želji rum,
  • rozine.

Mak umešamo v vrelo mleko, dodamo maslo ali olje, med, datlje, rozine. Medtem ko se nadev hladi, pripravimo testo in iz beljakov naredimo sneg. Ko se ohladi, dodamo rumenjake in rahlo umešamo sneg.

Tudi priprava kokosovega nadeva poteka podobno.

Za kokosov nadev potrebujemo:

  • 250 ml smetane (lahko rastlinske),
  • 180 g kokosove moke,
  • 2 jajci  (ločimo rumenjake in beljake),
  • javorjev sirup ali stevija (po okusu),
  • lahko tudi rozine ali pa datlje oz. datljevo pasto.

Kokos skuhamo v smetani, dodamo 2 žlici javorjevega sirupa oz. po okusu, če je presuho lahko dodamo mleko. (rastlinsko oz. po želji). Medtem ko se hladi, pripravimo sestavine za testo in naredimo sneg iz beljakov. Ko se ohladi na sobno temperaturo umešamo 2 rumenjaka in sneg iz dveh beljakov.

Za testo potrebujemo:

  • 200 g skute,
  • 2 jajci,
  • 50 g masla ali olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • limonina ali pomarančna lupinica, cimet po želji,
  • 1 žlica eritritola ali javorjevega sirupa.

Z mešalnikom zmešamo mokre sestavine ter jim primešamo suhe sestavine (moke in pecilni prašek) in zmešamo z rokami. Testo zvaljamo med dvema papirjema za peko, zgornjega odstranimo in testo namažemo z nadevom. Rahlo zvijamo, pri čemer si pomagamo s spodnjim peki papirjem. Položimo v pekač. Potico lahko prestavimo kar na papirju za peko, na katerem smo jo zvili. Po želji lahko narežemo tudi na manjše potičke. Pred peko potico napikamo npr. z zobotrebcem. Pečemo v ventilatorski pečici na 170°C približno 20 minut, nato zmanjšamo temperaturo na 150°C in pečemo še približno 20 minut. Ohladimo jo na sobni temperaturi, hladno lahko damo v vrečko in v hladilnik. Kokosov nadev bo v tem primeru še okusnejši.

Dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja