Se je tudi vam že zgodilo, da ste si zaželeli sladke, a ne preveč sladke, osvežitve v največji vročini? Niste edini.
Da ne boste brskali po receptih in jih prirejali, da bodo brez glutena, ker je vroče pa tudi brez peke, smo to naredili za vas.
Ta recept ne vsebuje jajc, vsebuje pa mlečne izdelki, ki jih lahko nadomestite z veganskimi (vegansko skuto ali veganskim mascarponejem in agar agarjem).
Prav tako sestavinam nismo dodali sladkorja. Za bolj žlahten okus smo dodali malo temne čokolade.
Za torto premera 25 cm potrebujemo:
250 g razmaščene mandljeve moke brez glutena Grapoila,
12 žlic raztopljenega kokosovega olja (lahko tudi maslo),
500 g kremnega sira (npr. Klasik ABC),
200 g sladke smetane,
50 g temne čokolade,
2 lističa želatine (če uporabimo sveže sadje, potrebujemo samo 1 listič želatine),
skodelico gozdnih sadežev ali sadja po želji,
0,5 dcl vode (če je zamrznjeno sadje in ga skuhamo z enim lističem želatine).
Pazimo, da so vse sestavine brez glutena!
Dno tortnega modela obložimo s papirjem za peko. Zmešamo razmaščeno mandljevo moko brez glutena Grapoila in raztopljeno kokosovo olje, da nastanejo grude (ne dodajajte olja, ni potrebno, da nastane kepa). Testo damo v pekač in ga poravnamo, in sicer najlažje z rokami.
Stepemo sladko smetano in jo zmešamo s kremnim sirom. Namočimo en listič želatine, raztopimo čokolado in v toplo umešamo želatino, da se raztopi ter vse skupaj dodamo v mešanico smetane in kremnega sira.
Z nastalo kremo premažemo testo in obložimo s sadjem po želji.
Mi smo uporabili zamrznjene gozdne sadeže, katerim smo dodali malo vode in jih prekuhali skupaj z enim lističem želatine. Ko se je sadje ohladilo, smo s tako pripravljenim okrasili torto in naribali še malo temne čokolade.
Torta je najboljša, če je pripravimo prejšnji večer in je čez noč v hladilniku. Okusi se lepo prepojijo in povežejo, torta pa nas prijetno osveži.
Dober tek!