Nadomestek mesnih kroglic iz gobic, bio brezglutenske čičerikine moke in polnozrnatih finih ovsenih kosmičev brez glutena lahko pripravimo na vegetarijanski ali veganski način. Moke bogate z beljakovinami in prehranskimi vlakninami, ne smejo manjkati na našem jedilniku, sploh če se prehranjujemo vegansko ali vegetarijansko ter pazimo na raven sladkorja v krvi. Seveda smo mi uporabili moke, ki so certificirano brez glutena.
Za pripravo obroka za dve osebi potrebujemo:
80 g jurčkov ali drugih drobno narezanih gob,
1 veliko čebulo,
2 stroka česna,
3 jedilne žlice olja,
3 jedilne žlice bio čičerikine moke brez glutena Gluteno,
3 jedilne žlice polnozrnatih finih ovsenih kosmičev brez glutena Avena GoFit,
ščepec soli,
ščepec popra,
šopek narezanega peteršilja,
žličko bazilike in timijana (po želji),
1 jajce ali vegansko jajce (iz mletih lanenih semen).
Gobe narežemo na tanke manjše lističe, čebulo na kocke, prav tako tudi česen. V ponev damo olje, ga segrejemo ter prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo gobe in jih na hitro prepražimo, in sicer približno minuto oziroma, da izhlapi voda, če jo gobice spustijo. Dodamo česen, peteršilj in začimbe.
Vse skupaj premešamo in dodamo bio čičerikino mokobio čičerikino moko brez glutena Gluteno in polnozrnate fine ovsene kosmiče brez glutena Avena GoFit ter jajce. V primeru, da pripravljamo veganske kroglice (ne uživamo jajc), zmeljemo 1 veliko žlico lanenih semen Grapoila, jih zmešamo s tremi žlicami vode ter dobro zmešamo in počakamo, da nastane žele.
Vse sestavine dobro zmešamo. Če imamo čas, damo maso v hladilnik za 20 minut ali pa za nekaj minut v zamrzovalnik in nato oblikujemo kroglice, ki jih položimo v pekač. V primeru, da se nam mudi, lahko takoj zajemamo maso z malo žličko (zvrhano žličko) in oblikujemo kroglice z mokrimi rokami.
Pečemo v pečici na 180°C, 15-20 minut.
Kroglice lahko takoj servirate s poljubno omako ali pa jih položite v zelenjavno omako in jih še malo pokuhate.
Za spremembo lahko namesto bio čičerikine moke brez glutena uporabite bio moko iz rdeče leče brez glutena ali bio grahovo moko brez glutena.
Mi smo zraven postregli paradižnikovo omako z oljem iz semen pekoče paprike in orehovo zelenjavno omako ter solato. Zadnjih 10 minut smo zraven kroglic pekli še krokete iz bučne moke. Seveda nismo pozabili na solato, saj zelenjave ni nikoli preveč.
Želimo vam dober tek!