Za vse, ki razen glutena ne smete uživati tudi kvasa, smo pobrskali po receptih in skombinirali recept za kruh, za katerega ne potrebujete kvasa, jajc ali mleka.
Za 500 gramski kruh potrebujemo sledeče sestavine:
100 g bio ajdove moke brez glutena (in žlico moke za površino, na kateri oblikujemo kruh),
100 g bio riževe moke brez glutena,
100 g razmaščene lanene moke brez glutena,
4 žlice indijskega tropotca v prahu,
1 žlica jabolčnega kisa,
4,5 dcl mrzle vode,
1 žlička soli,
1 zvrhana žlička pecilnega praška (vinskega kamna).
Najprej zmešamo indijski tropotec in dodamo 4,5 dcl vode, kateri smo dodali jabolčni kis. Vse dobro premešamo in pustimo približno 30 minut, da nabrekne. Pečico nastavimo na 180° C (ventilacijska pečica). Zmešamo bio ajdovo moko brez glutena, bio riževo moko brez glutena in razmaščeno laneno moko brez glutena, sol in pecilni prašek. Suho mešanico primešamo v raztopino indijskega tropotca, vode in kisa.
Mešamo lahko z mešalnikom ali pa na roke z lopatico ter na koncu z rokami omesimo testo. V primeru, da se nam zdi testo presuho, lahko dodamo kakšno kapljico vode. Z ajdovo moko posujemo površino, na kateri oblikujemo hlebček, ki lahko ima še kakšne razpoke. Le-tega položimo v pekač, na papir za peko in ga damo v ogreto pečico. Po želji dodamo še semena ali pa oblikujemo bombetke ali štručke.
Pečemo približno 70 min. Pečen kruh ohladimo na rešetki. Kruha ne pikamo, režemo hladnega.